Monday, November 28, 2011

Nädal 13

Antud nädala ülesandeks on kirjeldada kahte vaba tarkvara projekti arenduse vaatenurgast. Valisin nendeks kaheks projektiks Mozilla Firefox ja Mozilla Thunderbird (varem Mozilla Messaging).

Mozilla Firefox on tasuta ja avaliku lähtekoodiga veebi brauser, mis pärineb internetikomplektist Mozilla Application Suite, mis oli arendamisel 1998-2006. Mozilla FIrefox'i arendavad Mozilla Corporation ning sajad vabatahtlikud. Esmaväljalase brauserist tuli välja 2004. aastal. Firefox'i on arendatud mitmes programmeerimiskeeles: C/C++, XUL, XBL, JavaScript ja CSS. Firefoxi lähtekood väljastatakse kolme litsentsi alla: Mozilla Public Licence (MPL), GNU General Public Licence (GPL) ja GNU Lesser General Public License (LGPL). Varem, kuni versioonini 3.0.5 oli Firefoxil veel Mozilla EULA litsents (end-user-licence agreement), kuid enam mitte.

Mozilla Thunderbird on vaba tarkvaraline avatud lähtekoodiga e-maili klient ja uudistelugeja. Thunderbirdi arendav Mozilla Messaging on osa Mozilla projektist, kuhu kuulub Firefox arendus. Esmaväljalase projektist toimus 2004. aasta lõpus, ning siis kandis ta nime Mozilla Messaging. Meilikliendi lokaliseerimisega tegelevad vabatahtlikud üle maailma ning Thunderbird on tõlgitud enam kui 50 erinevas keeles. Thunderbird on arendatud programmerimiskeeles C++. Thunderbirdi lähtekood väljastatakse 3 erineva litsentsiga, Mozilla Public Licence (MPL), GNU General Public Licence (GPL) ja GNU Lesser General Public License (LGPL), mis on samad ka Mozilla Firefoxi puhul.

Tegemist, siis väga eade projektidega, ise kasutan mõlemat ja ülimalt rahul.

No comments:

Post a Comment